Cím: Jövök-megyek

Szerző: Jolsvai András

Kiadó, kiadás éve: Sprint Kiadó, 2013  

Formátum: keménytáblás
Oldalszám: 156


Törzsvendég ő sok-sok pesti/budai kerületben (tudom, mert törzsolvasója vagyok), s ezért a bennfentes, bizalmi állapotért meg is dolgozik. Befektet: jön, megy, nézelődik, silabizál, morfondírozik, vizsgál, számon tart, megfigyel, hiányol, kommentál. Van egy külön kukucska kulcslyuka is múltba-jövőbe. Előrefelé: két egymásra rakott téglából már képes látni a falat, a félbehagyott kerítés résén a kaput. Hátrapillogva pedig a múló idő fényét/árnyékát.


Hivatásos sétáló. Mondhatjuk tehát, hogy bizonyos utcák (a sétálók) egyenesen róla vannak elnevezve. Magát folyamatosan belekomponálja a képbe. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lengené be alanyi történeteit a nosztalgia mellett az irónia is.


Szerzőnk "játékos alkat" (most nem a labdarúgásra gondolok), szívesen mulat a helyzetek többértelműségein. "Úgy döntöttem, hogy a Dunának megyek. Ne ijedjenek meg, nincs semmi baj, nem akarom eldobni magamtól az életet (elrepül az magától is)" - vezeti be egy kétéltű autóbusszal való találkozását. A "kutyát bevinni és dohányozni tilos" olvastán megállapítja: "Nehéz idők járnak manapság a dohányzó kutyákra."


S a több- (tkp. két-) értelműségre a legjobb példa, amikor szerzőnk Batthyány Lajos sírkövét keresi négykézláb egy konyhaasztal alatt ifjú háziasszonyával együtt, miközben betoppan a férj...


Most legyen elég ennyi. A többit olvassák hozzá!

Ára: 1980 Ft + postaköltség

Megrendelés Vissza

A Sprint Kiadó és Körmöci Katalin
óvodapedagógiai kiadványai

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ | ÁSZF